İşletme Mühendisliği Eğitimi’nde Finans & Muhasebe

Temmuz 15th, 2011 | Posted by admin in Finans | Finans & Muhasebe | Manset | Menkul Kıymetler ve Portföy Yönetimi | Muhasebe

İşletme mühendisliği bölümünde öğrenciler iki temel finans dersi almaktadır.

Bu derslerden ilki olan Maliyet Muhasebesi dersini kabaca iki ana bölüme ayırabiliriz. Bunlar finansal muhasebe ve maliyet  muhasebe bilgilerini  içermektedir. Dersin ilk bölümde bir firmada paranın nereye harcandığını, nereden harcandığı  ve tabi nereden geldiği ve nereye yatırım yapıldığını  nasıl kayıt altına alındığını yani  bunun muhasebe diline  nasıl  çevrildiğini öğrenilir. Dersin ikinci bölümde ise bir işletmede  yöneticilerin en başta ilgilendikleri konulardan biri olan  üretilen malın yada hizmetin maliyetilerinin kontrolü, takibi ve yönetilmesi içerilir. Böylece, bir firmanın durmunun iyiye mi kötüye mi gittiği hakkında yargıya varabilirsiniz.

Borsada yatırım yapmak istediğinizi düşünelim. Örneğin bu dersle, bilgilerini gördiğin şirketleri karşılaştırmayı ve hangi şirketin iyiye ya da kötüye gittiğinin analizini yapabilme temel  becerilerini   kazanırsınız. Ya da mezun olduğunuzda muhasebe ile ilgili bir işte çalışmak istediğinizi fark edebilirsiniz. Böyle bir durumda, derslerimizde muhasebe alanında uzmanlaşmak için gerekli temeli almış olursunuz. İkinci olarak işletmenin üretimini yaparken zaman içindeki harcamalarındaki yani maliyetlerindeki değişimi takip edebilme, arttığı durumlarda gerekli tedbirleri alma becerisi kazanırsınız.

İşletme Mühendisliği eğitiminde verilen diğer bir zorunlu ders olan Finans dersinde ise, bir firmanın ne tür finansal süreçler ile karşı karşıya kaldığı ve bu süreçlerin nasıl yönetilmesi gerektiği ana hatları ile anlatılır. Örneğin birkaç yatırım fırsatı arasında seçim yaparken nelerin  göz önünde bulundurması gerektiği, yatırım fırsatları dolayısıyla ya da herhangi bir başka nedenle  fon ihtiyacının olduğu bir durumda bunun nasıl finanse edilmesi gerektiği gibi konularda temel bilgi birikimi kazanırsınız.

Programın zorunlu derslerinden olmasa da, öğrencilerin yıllardır ilgi gösterdikleri bir diğer alan dersimiz de, seçmeli derslerimizden biri olan Menkul Kıymetler ve Portföy Yönetimi dersidir. Bu derste sermaye piyasalarında ne tür yatırım araçlarının bulunduğu ve bunların temel özellikleri anlatılır. Bu derste, örneğin, bono, tahvil ve benzeri enstrümanların neler olduğunu ve ne tür yatırımcılar için uygun olduğunu öğrenirsiniz. Bu derste öğrenilenler, sanal bir portföy yarışması ile desteklenir.  Böylece öğrenciler belli bir miktardaki sanal parayı derste öğrendikleri bilgilerle kendi seçtikleri döviz, hisse senetleri,  bono -tahvil  gibi gerçek yatırım araçlarında değerlendirerek hem de  öğrendikleri bilgilerii uygulama imkanı bulmuş oluyor hem de  ileride finansla ile ilgili bir işte çalışmak istemeseler bile  en azında  kendi bireysel yatırımlarını nasıl değerlendirmeleri gerektiği konusunda  tecrübe kazanmış oluyorlar.

2 Responses

• Yashar Monsefi says:

Dear Madam/Sir,
    I am writing to enquire about Business PhD Program in this university and I have the following questions:
    1-When is the deadline for PhD registration time?(Basvur Tarihi?)
    2-What is the minimum IELTS score requirement to register in PhD program?
    3- What is the minimum ALES score requirement to register in PhD program?
    4- What is the other requirements to register in PhD program?
    Yours Sincerely
    Yashar Monsefi

• admin says:

Please contact ITU Graduate School of Arts and Social Sciences http://www.sbe.itu.edu.tr and Ph.D. coordinator Prof. Sebnem Burnaz http://www.islmuh.itu.edu.tr/?page_id=611 for further information.